Lesní lázně. Až příliš času trávíme mezi čtyřmi stěnami. Co všechno nám nabízí les?

Představu očisty a osvěžení máme obvykle spojenou s vodou. „Koupat“ se ale můžeme i mezi stromy. Pobyt v lese účinně odplavuje stres a působí blahodárně na celý organismus. A co víc, lesní prostředí může také násobit účinky psychoterapie.

Pokud strávíme celý den za kancelářským stolem, snadno se nám může stát, že se cítíme mizerně. Společně s rostoucím stresem a nedostatkem pohybu nás přemáhá vyšší krevní tlak, nedaří se nám udržet pozornost, jsme netrpěliví. Naopak v lese se i po několika hodinách cítíme příjemně, a stačí jen bezcílně brouzdat. Během prostého pobytu v lese se s přírodou propojujeme prostřednictvím všech pěti smyslů.

Lesní lázně
Lesní lázně, zdroj: psychologie.cz

V Japonsku začali zkoumat les v souvislosti s duševním zdravím a zjistili, že stromy a zeleň pozitivně působí na naše duševní zdraví. Tak vzniklo Shinrin yoku neboli lesní koupel. Procházíme-li se meditativně lesem, má to na naši osobní pohodu pozitivní dopad již za pouhé dvě hodiny. Klesá nám krevní tlak, lépe se soustředíme, jsme kreativnější.

V jednoduchosti je krása. Na chůzi nepotřebujeme žádné nákladné ani speciální vybavení, pouze boty a pláštěnku. Účelem lesní terapie je zklidnit nadměrnou stimulaci způsobenou technologiemi a městským prostředím a zároveň podpořit relaxaci.

Při pomalém procházení lesem zažíváme uvolnění, uvědomujeme si, jak se cítíme, což je velmi obtížné při každodenním shonu a pracovní stresu. Pobývání v lese přináší snížení hladiny stresu a zlepšení kvality života. Stres snižuje přirozenou odolnost těla vůči onemocněním, procházky v lese pomáhají navrátit odolnost vůči onemocnění na přirozenou míru.

Celý článek najdete ZDE>>
zdroj psychologie.cz

Nejnovější aktuality